Recept - keto - pikantní kuřecí játra na cibulce a červeném víně

 Jednou za čas si dát na talíř vnitřnosti, jako jsou kuřecí játra, přináší několik výhod a je to dobrý způsob, jak rozšířit svou stravu o další živiny a příjemné chuťové zážitky. Zde je několik důvodů, proč byste měli zvážit zařazení vnitřností do svého jídelníčku:

Vysoký obsah živin: Vnitřnosti, jsou bohatým zdrojem živin. Obsahují vysoké množství železa, vitamínů (zejména vitamín A a B12) a minerálů, které jsou pro zdraví důležité. Játra jsou také významným zdrojem proteinů, které jsou stavebními kameny našeho těla.

Vynikající zdroj vitamínu A: Kuřecí játra jsou jednou z nejbohatších přírodních forem vitamínu A. Tento vitamín je klíčový pro zdraví očí, pokožky, kostí a imunitního systému. Přiměřený příjem vitamínu A může přispět k udržení dobrého zraku a posílení imunitního systému.

Skvělý zdroj železa: Vnitřnosti jsou výborným zdrojem železa, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku do těla. Nedostatek železa může vést k únavě, slabosti a snížené imunitě. Játra jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zvýšit svůj příjem železa přirozenou cestou.

Chuťová rozmanitost: Vnitřnosti mají specifickou, bohatou a intenzivní chuť. Mnoho kuchařů je využívá k přípravě lahodných jídel, které mají své jedinečné aroma. Játra se dají připravit na mnoho způsobů, jako například smažená, pečená nebo dušená, a mohou být součástí různých receptů, od tradičních po exotické.

Udržitelnost a snížení plýtvání: Konzumace vnitřností může přispět k udržitelnosti stravování. Využití celého zvířete, včetně vnitřností, pomáhá snižovat plýtvání a využívá zdroje zodpovědněji. Mnoho lidí dává přednost jídlu, které se zabývá celistvým cyklem potravin, a vnitřnosti jsou v tomto ohledu významnou součástí.



Suroviny na dvě porce:

  • kuřecí játra 300-350 g 
  • cibule jarní svazek
  • česnek 3 stroužky
  • 1dcl vína
  • 1 lžíce pálivé omáčky
  • 2 lžíce kečupu se sníženým obsahem cukru nebo rajský protlak
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • květáková rýže
  • vařená jasmínová rýže
Tentokrát máme koupenou jarní cibulku, ale má relativně velké hlavy, tak jsem použila jen dvě.
A tři stroužky česneku.
Cibulku očistíme a nakrájíme i s česnekem.


Játra očistíme a pokrájíme na menší kousky.


Na pánev si dáme olej a smažíme cibulku s česnekem, osolíme a opepříme.


Přídáme játra, smažíme a mícháme, pak přidáme pálivou omáčku.


Množství záleží na tom jak moc máte rádi pikantní jídlo.


Pak přidáme i kečup nebo rajský protlak.
Když jsou játra téměř hotová přidáme červené víno a necháme vyvařit.


Mezitím si uvaříme rýži a květákovou rýži.
Já rýži míchám - dětem dávám obyčejnou rýži jen s malým množstvým květákové, mému muži půl na půl a sobě větsinou jen tu květákovou, kterou mám moc ráda.


Dobrou chuť!










Komentáře