Keto přílohy - zelenina a houby - recept

Zelenina je nezbytnou součástí zdravé stravy a její blahodárný vliv na lidské zdraví je dobře známý. Zelenina obsahuje mnoho živin, vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro udržení zdraví a prevenci mnoha onemocnění.

Prvním zdravotním přínosem zeleniny je, že je velmi bohatá na vlákninu. Vláknina pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi a snižuje riziko cukrovky, srdečních chorob a obezity. Dále také podporuje zdravou funkci trávicího systému a prevenci zažívacích problémů, jako jsou zácpy a průjmy.

Zelenina je také velmi bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály a snižují tak riziko vzniku rakoviny. Konkrétně jsou v zelenině obsaženy látky jako jsou beta-karoten, vitamín C a E, které mají silné antioxidantní účinky.

Dále zelenina také obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro správnou funkci organismu.

Není chybou říci, že zelenina má mnoho blahodárných účinků na lidské zdraví. Proto by měla být součástí každé zdravé stravy. Doporučuje se konzumovat minimálně 5 porcí zeleniny denně, což pomáhá udržet zdraví a prevenci mnoha onemocnění.

U keto stravy je potřeba si zeleninu vybírat s ohledem na množství sacharidů a dávat přednost zelenině s nižším obsahem sacharidů, kterou samozřejmě můžeme doplnit nižším podílem sladší zeleniny. 

Zeleninové přílohy je také výhodné míchat s houbami.

Houby jsou velmi oblíbenou součástí mnoha kuchyní a jsou nejen chutné, ale také mají mnoho zdravotních přínosů pro lidské zdraví. Zde je několik z nich:

  • Obsahují málo kalorií a tuků: Houby jsou velmi nízkokalorické potraviny a mají nízký obsah tuků, což je ideální pro lidi, kteří se snaží zhubnout nebo udržet svou váhu.
  • Obsahují vysoké množství vitamínů a minerálů: Houby jsou bohaté na vitamín D, který je důležitý pro zdravé kosti a imunitní systém. Dále obsahují vitamíny B-komplexu, železo, hořčík a draslík.
  • Mají protizánětlivé vlastnosti: Některé druhy hub, jako jsou například žampiony nebo křemenáče, mají protizánětlivé účinky a pomáhají snižovat záněty v těle. Tento efekt může být prospěšný pro prevenci a léčbu řady onemocnění, jako jsou například srdce a cévy, rakovina nebo artritida.
  • Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu: Některé druhy hub, jako jsou například shitake, mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi, což je důležité pro prevenci srdečních chorob.
  • Podporují zdravou funkci mozku: Některé studie ukazují, že houby mohou pomoci podporovat zdravou funkci mozku a snižovat riziko vzniku demence a Alzheimerovy choroby.
  • Mají antibakteriální účinky: Některé druhy hub mají silné antibakteriální účinky a mohou pomoci bojovat proti různým infekcím v těle.

Celkově lze říci, že houby jsou zdravou a chutnou součástí naší stravy. Je dobré je konzumovat pravidelně a zkoušet různé druhy, aby byl stravovací plán co nejpestřejší a plný zdravotních přínosů.

Například kukuřice nebo baby kukuřičky jsou příkladem takové "sladší" zeleniny, které si dáme na talíř méně a výhodně je doplníme zelím a houbami. Tím zachováme pestrost, ale snížíme množsví sacharidů. Tuto kombinaci jsem použila i u dnešní přílohy, ke které přikládám recept. 

Recept a ingredience:

Tento recept je velmi variabilní, můžete použít různé kombinace čerstvé nebo mražené zeleniny a hub.

  • jarní cibulka 3 ks
  • žampiony 
  • černé houby sušené (namočíme na 1-2 hodiny)
  • zelí pak choi 
  • česnek 3 stroužky
  • zázvor, kousek asi 3-4 cm 
  • olej
  • sojová omáčka
  • čerstvé nebo nakládané baby kukuřičky
  • rýžový ocet
  • sůl
  • pepř
  • pasta z čili papriček
  • sezamový olej

Zeleninu si očistíme a nakrájíme na plátky nebo jemné proužky.


Můžeme použít například pak choi zelí, nebo pekingské zelí nebo jemně krájené české zelí. Použít by šla i třeba brokolice nebo květák. 


Namočíme si černé houby.


Vše pokrájíme na kousky.


Nejprve dáme na pánev nebo wok trochu rostliného oleje a zahřejeme ho, pak přidáme 3 stroužky česneku a zázvor a smažíme je do zlatova. Když jsou hotové dáme je pryč z pánve.
 Olej už je jimi pěkně navoněný. Přidáme zeleninu a houby a smažíme a mícháme. Když je zelenina skoro hotová, osolíme, opepříme a přidáme trochu sojové omáčky a rýžového octa. Promícháme. Přidáme čili pastu.
Pokud je nutné můžeme i přidat lžíci třinového cukru, ale jen pokud jsme dali příliš octa.


Na závěr přidáme lžičku sezamové oleje, promícháme a můžeme podávát.


Dobrou chuť.







Komentáře

Oblíbené příspěvky