Cukety - recept na cuketové mufiny ve stylu bramboráku - keto a lowcarb

 


Cukety, známé také jako zucchini nebo courgette, jsou oblíbenou zeleninou, kterou najdeme ve mnoha kuchyních po celém světě. Jsou to plody rostliny nazývané cucurbita pepo, což je druh z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). I když jsou dnes běžnou součástí mnoha kuchyní, jejich původ sahá až do Ameriky.

Zucchini byly domestikovány původními obyvateli střední a jižní Ameriky, pravděpodobně v oblasti dnešního Mexika, kolem 5 000 let před naším letopočtem. Tyto divoce rostoucí plody byly postupně vyšlechtěny a zdokonaleny na odrůdy, které známe dnes. 

První evropští objevitelé Ameriky přinesli cukety zpět do Evropy během svých expedic v 16. století. Postupně se staly oblíbenou zeleninou v evropské kuchyni. V 18. století se cukety rozšířily i do Severní Ameriky, kde si získaly popularitu.

Cukety mají mnoho výhod, včetně toho, že jsou nízkokalorické, bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Jsou výborným zdrojem vitaminu C, vitaminu K, vápníku, draslíku a dalších živin.

Dnes jsou cukety široce využívány v různých kulinářských tradicích a receptech, od grilování, pečení, dušení po přidávání do salátů, omáček a polévek. Jsou také často součástí vegetariánských a veganských jídel, a to díky své neutrální chuti a schopnosti dobře absorbovat a přijímat různé příchutě.

Suroviny na keto mufiny:
  • cuketa 
  • vajíčko 1-2 ks
  • sýr (strouhaný) 100g
  • mandlová mouka 3 pl lžíce
  • sůl 
  • pepř
  • česnek
  • majoránka
  • olej ve spreji
Příprava:

Nejprve si omyjeme cuketu a okrájíme špičku a stopku.
Pokud máte k dispozici mladé cukety, není potřeba okrajovat slupku. Já jsem zrovna dostala jednu krapet přerostlou od nás ze záhonu z chalupy.


Cuketu jsem zbavila silné slupky a nakrájela ji na části, a vykrájela jsem i vnitří část se semínky. U mladých cuket to není potřeba. Také jsem si očistila česnek.


Cuketu nastrouháme.


Pak jí osolíme a necháme odležet a pustit přebytečnou vodu.


Pomocí čisté utěrky nebo jiné dobře propustné látky, existují i speciální pytle,
 cuketu zbavíme přebytečné vody.


Vody nám zůstane spoustu.


Mezitím si připravíme formu na mufiny, nebo jen košíčky, které budeme plnit cuketou směsí.
Já jsem vnitřek vystříklala olejem ze spreje.


Smícháme všechny ingredience a naplníme mufinové formy.


Potom pečeme 30-40 minut na 180°C v horkovzdušné troubě.
Mufiny se dají jíst samostatně nebo jako příloha k masu.


Dobrou chuť!


Komentáře