Pečený bůček a hovězí maso na asijský způsob - recept keto a lowcarb


Bůček - vepřové maso a hovězí maso jsou dva základní druhy masa, které se výrazně využívají v asijské kuchyni. Oba mají důležité místo v tradičních receptech a přispívají k různorodým chutím a texturám, které charakterizují asijské pokrmy.

Bůček v asijské kuchyni:

Bůček, často nazývaný také "vepřový bok", je oblíbeným masem v mnoha asijských kuchyních, zejména v čínské, korejské a vietnamské. Bůček se často připravuje tak, že se nakrájí na tenké plátky nebo kostičky a poté se marinuje ve směsi s různými kořeněnými omáčkami, jako je sójová omáčka, česnek, zázvor a cukr. Následně se bůček griluje, smaží nebo vaří, dokud není krásně křupavý a aromatický.

Sladko-slaný bůček je typickým přísadou do pokrmů jako je "bánh mì" ve Vietnamu nebo "jeyuk bokkeum" v Koreji. Jeho chuťové kontrasty se často kombinují s kyselými okurkami, koriandrem a pikantními omáčkami, což vytváří výrazné a osvěžující pokrmy.

Hovězí maso v asijské kuchyni:

Hovězí maso je také důležitou součástí asijské kuchyně, zejména v jihovýchodní Asii a některých částech Číny. Různé části hovězího masa, jako jsou hovězí žebra, hovězí maso z ramena a hovězí steak, se používají v různých pokrmech.

V thajské kuchyni například najdeme oblíbený pokrm "phad krapao", což je hovězí maso smažené s česnekem, chilli a bazalkou, často podávané s rýží a vaječným průmětem. V indonéské kuchyni je "rendang" známý jako jedno z nejlepších hovězích jídel na světě. Jedná se o pomalu vařené hovězí maso s kokosovým mlékem a aromatickými kořenícími směsmi.

Hovězí maso může být také součástí různých polévek, jako je japonská "ramen" nebo vietnamská "phở."

Suroviny 3-4 porce:

  • bůček cca 300g
  • hovězí krk cca 450g
  • koření pěti vůní 
  • nakládané čili papričky 1pl (nebo sušené)
  • omáčka z česneku a černých fazolí 1 pl
  • sojová omáčka 3-4 pl
  • jarní cibulka 2-3 ks
  • voda
Postup:
Hovězí maso a bůček si nakrájíme na jednotlivé porce.
Vložíme do hrnce a přidáme sojovou omáčku - 3-4 polévkové lžíce, česnekovou omáčku jednu polévkouvou lžíci. Tato omáčka je celkem slaná a spolu se sojovou omáčkou dodá dostatek slané chuti, proto už nepřisolujeme. Přidáme koření pětí vůní.
Dále přidáme lžíci čili papriček a 3 ks jarní cibule pokrájené na velké kusy nebo klidně v celku.
Přidáme vodu až na okraj hrnce.


Maso vaříme ve směsi koření nejperve 1/2 hodiny přikryté a pak další půlhodiny odkrýté a necháme na vyšší plamet zredukovat nálev.


Po hodině vaření přendáme maso i štávu do pekáčku a necháme péct na 180°C, další hodinu.
Během pečení přeléváme nálevem.


Po hodine vyzkoušíme zda je maso již měkké.
Pokud ano, přendáme na talíř jednotlivé porce.


Jako přílohu jsem použila dnes hranolky z batátů -110g na porci.
Servírovat můžeme maso v celku nebo ho nakrájet na plátky
a podávat třeba s květákovou rýží nebo konjakovými nudlemi.



Dobrou chuť!


Komentáře

Okomentovat