Řecká moussaka je klasickým pokrmem středomořské kuchyně, který spojuje bohaté chutě a vůně Řecka do jednoho lahodného jídla. Tato tradiční delikatesa kombinuje vrstvy mletého masa, plátků brambor a lilků (baklažánů), zalité bohatou bešamelovou omáčkou a pečené do zlatavého dokonalého stavu. Výsledkem je krémová, sýrová a plněná chuťová exploze, která oslavuje autentický řecký vkus.
Tento recept na řeckou moussaku nás provede krok za krokem procesem přípravy tohoto chutného pokrmu v odlehčené keto nebo lowcarb verzi. Můžete si být jisti, že když ho budete servírovat, vaši hosté budou nadšeni tímto lahodným kouskem řecké kuchyně. Buďte připraveni na cestu do Řecka prostřednictvím vaší kuchyně a užijte si oblíbenou řeckou moussaku!
Suroviny na 4 porce
Zelenina
Brambory 3 ks bílá ředkev cca 400-500g- 2x lilek
- sůl
- olej ve spreji
Masová směs
- Hovězí mleté maso cca 500g
- 1 cibule
- 1 plechovka rajčat
- 1 lžíce protlaku
- sůl
- pepř
- tymián
- skořice
- olivový olej
Bešamel květáková kaše
- vařený květák nebo hotová květáková rýže 400g
- mléko 1 šálek
- kousek másla
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 2 žloutky (volitelně)
- strouhaný sýr
Postup:
Připravíme si zeleninu.
Ředkev nevyužijeme celou, dá se ale docela dobře až týden skladovat v ledničce.
Ředkev nakrájíme na kolečka.
Pak jí postříkáme olejem ze spreje a dáme péct na 12 minut do horkovzdušné fritézy.
Při klasickém smažení by do sebe nasákla příliš mnoho oleje.
Po 12 minutách je hotová.
Přendáme do pekáčku na dno, jako bychom v klasickém receptu dávali pečené brambory.
Pokračujeme s krájením lilku, který též postříkáme olejem a dáme péct do horkovzdušné fritézy na cca 10 minut. I lilek je z dietních důvodů lepší péct v horkovzdušné fritéze.
Když je lilek upečený, položíme první vrstvu přes ředkev. Vrstvu ředkve a lilku jemně osolíme.
Meztím si připravíme květákovou kaši.
Do horkého květáku přidáme máslo, mléko a sýr a rozmixujeme a okořeníme.
Teď je na řadě masová směs.
Pokrájíme si cibulku a na trošce olivového oleje ji opečeme, pak přidáme mleté maso a pečeme, dokud není skoro hotové. Pak přisolíme, opepříme, dáme tymián, skořici a lžíci rajského protlaku.
Ještě chvíli vše opékáme.
Nakonec zalejeme rajčaty z plechovky a promícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Pokud by byla příliš hustá, tak můžeme podlít i trochou vody nebo vývaru.
Na závěr do omáčky pro zjemnění vmícháme větší lžíci naší květákové kaše.
A takto připravenou ji navrstvíme na lilek.
Na omáčku dáme další vrstvu pečeného lilku, který osolíme a opepříme.
Celé překryjeme vrstvou květákové kaše.
A zasypeme oblíbeným strouhaným sýrem a dáme na 180°C péct na 45-50 minut.
A výsledek vypadá skvěle, že?
A pokud dodržíme postup, je v jedné porci jen cca 20g sacharidů. Ale také spoustu zdravé vlákniny a díky lilku a ředkvi i vitamíny a stopové prvky.
Tento recept je trochu náročnější na čas, ale věřím, že výsledek stojí za to!
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat