Keto lívanečky - recept - lehká snídaně
Lívance jsou tradiční pokrm v české a slovenské kuchyni, který byl oblíbený po generace. Jsou to malé, kulaté, až palačinkové placičky, které se obvykle připravují smícháním těsta z běžných ingrediencí, jako jsou mouka, mléko, vajíčka, cukr a sůl. Těsto může být lehce dochuceno vanilkou nebo citronovou kůrou pro přidání chuti.
Lívance se obvykle smaží na pánvi s horkým olejem nebo máslem, dokud nejsou z obou stran zlatě hnědé a pevné. Velikost a tloušťka lívanců se může lišit podle osobní preference, ale obvykle jsou menší než klasické palačinky. Po upečení se lívance často posypou cukrem nebo podávají s různými příchutěmi a polevami, jako je třeba tvarohová smetana, marmeláda, med, ořechy nebo ovoce.
Lívance jsou oblíbeným pokrmem pro snídani, svačinu nebo dezert, a často se podávají na různých kulturních a rodinných oslavách. Jsou také oblíbené na trzích a festivalech, kde můžete ochutnat různé variace tohoto tradičního pokrmu.
Směs na lívance se zvýšeným obsahem bílkovin jsem viděla už prodávat na mnoha místech s keto výrobky, ale většinou mě odradila zbytečně vysoká cena.
Od té doby, co jsem si pořídila pánev na lívanečky, jsem je často pekla pouze z rozšlehaného vajíčka, což sice není špatné, ale stále to nějak nebylo ono.
Nedávno jsem si koupila chuťově neutrální protein na koktejly a pak mě ho napadlo využít i jinak. Například jsem ho rozmíchala ve vajíčku a použila jako těstíčko na obalování řízků a ze zbytku jsem vyzkoušela usmažit lívaneček a bylo to dobré, konečně měl i lepší pevnější texturu, než pokud se dělá pouze z vajíčka. Téměř nerozenatelné od použití klasické mouky.
Suroviny na 9 ks lívanců
- 4 ks vajíčka
- 2 lžíce chuťově neutrálního proteinového prášku
- sůl
- olej ve spreji
Rozklepneme celá vejce do misky a přidáme proteinový prášek a trochu soli. Vajíčka a proteinový prášek je potřeba důkladně rozšlehat, aby se směs spojila, a nebyly v ní hrudky.
Pak dáváme jednotlivé porce na pánev, kterou jsme předtím lehce naolejovali. Já používám olej ve spreji. Tak se ho použije opravdu malé množství a lívance pak nejsou přiliš mastné.
Dobrou chuť!
PS.: Varianta se sýrem :)
Komentáře
Okomentovat