Keto lívanečky - recept - lehká snídaně


Lívance jsou tradiční pokrm v české a slovenské kuchyni, který byl oblíbený po generace. Jsou to malé, kulaté, až palačinkové placičky, které se obvykle připravují smícháním těsta z běžných ingrediencí, jako jsou mouka, mléko, vajíčka, cukr a sůl. Těsto může být lehce dochuceno vanilkou nebo citronovou kůrou pro přidání chuti.

Lívance se obvykle smaží na pánvi s horkým olejem nebo máslem, dokud nejsou z obou stran zlatě hnědé a pevné. Velikost a tloušťka lívanců se může lišit podle osobní preference, ale obvykle jsou menší než klasické palačinky. Po upečení se lívance často posypou cukrem nebo podávají s různými příchutěmi a polevami, jako je třeba tvarohová smetana, marmeláda, med, ořechy nebo ovoce.

Lívance jsou oblíbeným pokrmem pro snídani, svačinu nebo dezert, a často se podávají na různých kulturních a rodinných oslavách. Jsou také oblíbené na trzích a festivalech, kde můžete ochutnat různé variace tohoto tradičního pokrmu.

Směs na lívance se zvýšeným obsahem bílkovin jsem viděla už prodávat na mnoha místech s keto výrobky, ale většinou mě odradila zbytečně vysoká cena.

Od té doby, co jsem si pořídila pánev na lívanečky, jsem je často pekla pouze z rozšlehaného vajíčka, což sice není špatné, ale stále to nějak nebylo ono.

Nedávno jsem si koupila chuťově neutrální protein na koktejly a pak mě ho napadlo využít i jinak. Například jsem ho rozmíchala ve vajíčku a použila jako těstíčko na obalování řízků a ze zbytku jsem vyzkoušela usmažit lívaneček a bylo to dobré, konečně měl i lepší pevnější texturu, než pokud se dělá pouze z vajíčka. Téměř nerozenatelné od použití klasické mouky.

Suroviny na 9 ks lívanců

  • 4 ks vajíčka 
  • 2 lžíce chuťově neutrálního proteinového prášku
  • sůl
  • olej ve spreji
Zdobení - zde se fantazii meze nekladou - můžete použít například tvaroh, zakysanou smetanu a čersvé lesní ovoce, které nemá tolik sacharidů a je vhodné pro keto, nebo jako já slanou variantu - tvarohovou lehce pikantní pomazánku. Stačí třeba i jen posypat skořicí nebo strouhaným sýrem.

Postup 

Rozklepneme celá vejce do misky a přidáme proteinový prášek a trochu soli. Vajíčka a proteinový prášek je potřeba důkladně rozšlehat, aby se směs spojila, a nebyly v ní hrudky.

Pak dáváme jednotlivé porce na pánev, kterou jsme předtím lehce naolejovali. Já používám olej ve spreji. Tak se ho použije opravdu malé množství a lívance pak nejsou přiliš mastné. 


Lívanečky smažíme na středně silném plameni asi dvě minuty z každé strany.
Na talíři pak ozdobíme a můžeme si nechat chutnat.

Dobrou chuť!


PS.: Varianta se sýrem :)

Komentáře