Sváteční jídla na Vánoce
Štědrovečerní večeře 🎄
Vánoční salát
Ingredience na vánoční bramborový salát - rodinný recept :
- brambory
- mražená mrkev a hrášek (směs)
- vajíčka (uvařená)
- majonéza
- okurky naložené
- sůl
- lžíce hořčice
- lák z okurek
Postup - uvaříme si brambory a mrkev s hráškem. Necháme vychladnout.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme a smícháme s mrkví a hráškem. Pokrájíme si nakládané okurky na kostičky a přidáme. Promícháme. Přidáme majonézu a lžíci hořčice. Promícháme a podle chuti přidáme trochu láku z okurek, pokud je salát moc suchý.
Na míchání doporučuji si vždy vzít větší nádobu - my používáme lavor. Náš salát je ze tří kil brambor. Mrkev s hráškem 500g celkem. Celá větší sklenice okurek. Velká majonéza.
Rybí polévka vánoční
Budeme vařit ve dvou hrncích.
- kapří maso - hlava, kus hřbetu atd.
- kapří vnitřnosti ideálně směs jiker a mlíčí
- máslo
- mouka na jíšku (volitelně)
- polévková zeleninová směs - výběr zeleniny může být rozmanitý
- celá cibule a několik stroužků česneku
- koření do polévky - celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl a na závěr muškátový oříšek
Do většího hrnce dáme polévkovou zeleninu a máslo a nejprve ji na něm krátce osmažíme jen mírně osolenou. Zaprášíme moukou a když se trochu opeče, přidáme vodu. Jakmile zelenina změkne vypneme. Mouku lze z reptu vynechat a rovnou zeleninu zalít vodou.
Do druhého hrnce dáme vařit cibuly, česnek, kapří maso a vnitřnosti a přidáme koření, kromě muškátového oříšku. Rybí polévku vařím zhruba dvě hodiny.
Pak nechám vychladnout. Scedím vodu do hrnce se zeleninou a pak přeberu rybí maso vnitřnosti a očištěné a bez kostí dávám do hrnce, kde se vařila zelenina.
Znovu přivedu k varu a dosolím a dochutím čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
Řízky - kuřecí, vepřové i kapří
Maso očistíme, naklepeme a nasolíme.
Kuřecí maso u nás smnažíme v přírodní podobě. Vepřové a kapří řízky obalujeme v bezlepkové mouce, rozšlehaném vajíčku a bezlepkové křupavé kukuřičné strouhance. Pak smažíme na pánvi na rostliném oleji.
Komentáře
Okomentovat