Hot and sour soup neboli Pikantní čínská polévka - recept - jak ji znáte z čínských restaurací - keto verze
Pikantní čínská polévka je známá a oblíbená polévka, kterou si můžete objednat prakticky v kterékoliv čínské restauraci. Polévku vůbec není složité uvařit i v domácích podmínkách. A zvláště teď v zimě vás příjemně zahřeje. Doma též můžeme ovlivnit jak moc pikantní bude a také kolik v ní bude sacharidů.
Čínská kuchyně se vyznačuje různými chutěmi a příchutěmi, a mezi nimi patří také pálivost. Existuje několik důvodů, proč jsou čínská jídla často pálivá:
- Klimatické podmínky: Čína má velmi rozmanitý klimat a pálivé koření se tradičně používá k udržení tepelné rovnováhy těla v teplém a vlhkém klimatu.
- Tradiční medicína: V čínské tradiční medicíně se pálivá koření tradičně používají k léčbě mnoha zdravotních problémů, jako jsou trávicí potíže a nachlazení.
- Chuťové preference: V čínské kuchyni se pálivá koření používají k vylepšení chuti jídla a dodání pikantního aroma. Mnoho lidí má rádo pálivou chuť a preferuje ji před jinými.
- Konzervace potravin: Pálivé koření se také používá k prodloužení trvanlivosti potravin, zejména masa, protože koření pomáhá zabránit růstu bakterií.
S mým receptem vám můžu slíbit autentickou pálivou chuť z dostupných ingrediencí.
Suroviny na 4-5 porcí:
- mleté vepřové maso 200g
- čínská zeleninová směs mražené s černými houbami 200g - nebo 1 cibule, 1 mrkev, sklenice bambusových výhonků, sušené černé houby (jidášovo ucho - namočené 2 hodiny)
- 50g žampionů
- 2 vejce
- 1 jarní cibulka s natí
- rostliný olej
- vývar nebo voda 1,5 litru
- sojová omáčka tmavá sladká
- rýžový ocet (stačí i obyčejný, ten je však více kyselý)
- pasta z čili papriček nebo čerstvé čili papřičky nebo bílý pepř
- volitelné - čerstvý zázvor
- volitelné - lžička cukru (já ji nedávám, sladkost nahradí sojová omáčka)
- volitelné bramborový nebo kukuřičný škrob - ten dává polévce typickou hustotu, ale při keto dietě ho doporučuji vynechat nebo dát maximálně 5 g - čajovou lžičku na porci. Chuť polévky to příliš neovlivní.
- volitelné - sezamový olej z pražených semínek - 1 lžička
- sůl
Příprava - do většího hrnce nebo woku si dáme malé množství oleje
a vložíme mleté vepřové maso a oloupaný zázvor. Zázvor můžeme nechat klidně na větší kousky,
pak je budeme na konci z polévky vybírat.
Lehce osmahneme a mícháním rozdělíme maso na jednotivé kousky.
Maso nemusí být úplně hotové.
Přidáme vývar nebo vodu.
Přivedeme k varu a přidáme zeleninu.
Vaříme asi 5 minut a při tom přidáváme sojovou omáčku a ocet (přibližně 3 lžíce).
Přidáme i pálivou paprikovou pastu nebo přímo papričky či bílý pepř.
Doporučuji ochutnávat a podle toho postupně přidávat.
V této fázi si smíchejte škrob s vodou a nechte ho chvilku odstát.
Pak přilejte do polévky za stálého míchání.
Rozmícháme si dvě vajíčka.
A pomaluje vlejeme do polévky a ještě zamícháme a krátce povaříme.
Polévka je hotová.
Znovu doporučuji ochutnat a případně přidat ocet nebo sojovou omáčku nebo trošku cukru.
Je možno i dosolit.
Já na závěr přidávám i lžičku sezamového oleje.
Nalejeme do misek.
A na ozdobu přidáme pokrájenou jarní cibulku.
Dobrou chuť.
Dokonce i já, který zeleninu zrovna dvakrát nemusí, jsem si na ní pochutnal. 😎
OdpovědětVymazatDěkuji :)
Vymazat