Hot and sour soup neboli Pikantní čínská polévka - recept - jak ji znáte z čínských restaurací - keto verze

Pikantní čínská polévka je známá a oblíbená polévka, kterou si můžete objednat prakticky v kterékoliv čínské restauraci. Polévku vůbec není složité uvařit i v domácích podmínkách. A zvláště teď v zimě vás příjemně zahřeje. Doma též můžeme ovlivnit jak moc pikantní bude a také kolik v ní bude sacharidů.

Čínská kuchyně se vyznačuje různými chutěmi a příchutěmi, a mezi nimi patří také pálivost. Existuje několik důvodů, proč jsou čínská jídla často pálivá:

  • Klimatické podmínky: Čína má velmi rozmanitý klimat a pálivé koření se tradičně používá k udržení tepelné rovnováhy těla v teplém a vlhkém klimatu.
  • Tradiční medicína: V čínské tradiční medicíně se pálivá koření tradičně používají k léčbě mnoha zdravotních problémů, jako jsou trávicí potíže a nachlazení.
  • Chuťové preference: V čínské kuchyni se pálivá koření používají k vylepšení chuti jídla a dodání pikantního aroma. Mnoho lidí má rádo pálivou chuť a preferuje ji před jinými.
  • Konzervace potravin: Pálivé koření se také používá k prodloužení trvanlivosti potravin, zejména masa, protože koření pomáhá zabránit růstu bakterií.
Za zmínku také stojí, že pálivost čínských jídel se v různých regionech Číny liší, a také může být přizpůsobena chuti konkrétního zákazníka.


S mým receptem vám můžu slíbit autentickou pálivou chuť z dostupných ingrediencí.


Suroviny na 4-5 porcí: 
  • mleté vepřové maso 200g 
  • čínská zeleninová směs mražené s černými houbami 200g - nebo 1 cibule, 1 mrkev, sklenice bambusových výhonků, sušené černé houby (jidášovo ucho - namočené 2 hodiny)
  • 50g žampionů
  • 2 vejce
  • 1 jarní cibulka s natí
  • rostliný olej
  • vývar nebo voda 1,5 litru
  • sojová omáčka tmavá sladká 
  • rýžový ocet (stačí i obyčejný, ten je však více kyselý)
  • pasta z čili papriček nebo čerstvé čili papřičky nebo bílý pepř
  • volitelné - čerstvý zázvor 
  • volitelné - lžička cukru (já ji nedávám, sladkost nahradí sojová omáčka)
  • volitelné bramborový nebo kukuřičný škrob - ten dává polévce typickou hustotu, ale při keto dietě ho doporučuji vynechat nebo dát maximálně 5 g - čajovou lžičku  na porci. Chuť polévky to příliš neovlivní.
  • volitelné - sezamový olej z pražených semínek - 1 lžička
  • sůl 




Příprava - do většího hrnce nebo woku si dáme malé množství oleje
 a vložíme mleté vepřové maso a oloupaný zázvor. Zázvor můžeme nechat klidně na větší kousky,
 pak je budeme na konci z polévky vybírat.


Lehce osmahneme a mícháním rozdělíme maso na jednotivé kousky. 
Maso nemusí být úplně hotové.
Přidáme vývar nebo vodu.


Přivedeme k varu a přidáme zeleninu.


Vaříme asi 5 minut a při tom přidáváme sojovou omáčku a ocet (přibližně 3 lžíce).
 Přidáme i pálivou paprikovou pastu nebo přímo papričky či bílý pepř.
Doporučuji ochutnávat a podle toho postupně přidávat.
V této fázi si smíchejte škrob s vodou a nechte ho chvilku odstát.
 Pak přilejte do polévky za stálého míchání.


Rozmícháme si dvě vajíčka.


A pomaluje vlejeme do polévky a ještě zamícháme a krátce povaříme.
Polévka je hotová.
 Znovu doporučuji ochutnat a případně přidat ocet nebo sojovou omáčku nebo trošku cukru.
Je možno i dosolit.
Já na závěr přidávám i lžičku sezamového oleje.


Nalejeme do misek.


A na ozdobu přidáme pokrájenou jarní cibulku.


Dobrou chuť.








Komentáře

Okomentovat