Recept - tradiční čínská polévka se zelím pak choi a černými houbami
Čínská kuchyně patří mezi nejstarší kuchyně na světě a má více než 5000 let historie. Její vliv a popularita se rozšířily po celém světě a dnes se řadí mezi nejoblíbenější kuchyně na světě.
V počátcích byla čínská kuchyně ovlivněna především potravinami, které byly dostupné v různých částech země, a tak se v jednotlivých oblastech vyvinuly různé regionální kuchyně. V průběhu času se tyto regionální kuchyně sloučily a vytvořily tak současnou čínskou kuchyni.
Čínská kuchyně je známá svým bohatým mixem chutí, barev a vůní. Používá se zde mnoho koření a bylinek, jako jsou zázvor, česnek, cibule, chilli, anýz a mnoho dalších. Mezi nejznámější čínské pokrmy patří například rýže, nudle, plněné knedlíčky (dumplings), opečené maso (char siu), kuře kung pao, jarní cibulka (scallion pancake) a mnoho dalších.
V čínské kuchyni se tradičně používají větší kusy masa, zeleniny a ryb, které se krájejí na menší kousky a smaží se nebo vaří na různých teplotách. Kromě toho se často používají různé metody vaření, jako jsou grilování, dušení, smažení, vaření v páře a mnoho dalších.
Čínská kuchyně také má velký vliv na jiné kuchyně po celém světě, například na japonskou, korejskou a thajskou kuchyni.
ČÍNSKÁ POLÉVKA S PAK CHOI A ČERNÝMI HOUBAMI
Suroviny na 4 porce:
- 250g vepřového boku
- 4 vejce
- rostlinný olej
- zázvor
- namočené černé houby (ucho jidášovo)
- vyloupané krevety
- čínské zelí (Bok Choy nebo též Pak Choi)
- rýžové víno nebo rýžový ocet
- sójovou omáčku
- jarní cibulku
- chilli omáčku
- sůl
- volitelně - sezamový olej
- wok nebo větší hrnec na vaření
A pak je to v kuchyni vždy krásně provoněno. 😎
OdpovědětVymazat