Recept - tradiční čínská polévka se zelím pak choi a černými houbami

Čínská kuchyně patří mezi nejstarší kuchyně na světě a má více než 5000 let historie. Její vliv a popularita se rozšířily po celém světě a dnes se řadí mezi nejoblíbenější kuchyně na světě.

V počátcích byla čínská kuchyně ovlivněna především potravinami, které byly dostupné v různých částech země, a tak se v jednotlivých oblastech vyvinuly různé regionální kuchyně. V průběhu času se tyto regionální kuchyně sloučily a vytvořily tak současnou čínskou kuchyni.

Čínská kuchyně je známá svým bohatým mixem chutí, barev a vůní. Používá se zde mnoho koření a bylinek, jako jsou zázvor, česnek, cibule, chilli, anýz a mnoho dalších. Mezi nejznámější čínské pokrmy patří například rýže, nudle, plněné knedlíčky (dumplings), opečené maso (char siu), kuře kung pao, jarní cibulka (scallion pancake) a mnoho dalších.

V čínské kuchyni se tradičně používají větší kusy masa, zeleniny a ryb, které se krájejí na menší kousky a smaží se nebo vaří na různých teplotách. Kromě toho se často používají různé metody vaření, jako jsou grilování, dušení, smažení, vaření v páře a mnoho dalších.

Čínská kuchyně také má velký vliv na jiné kuchyně po celém světě, například na japonskou, korejskou a thajskou kuchyni.


ČÍNSKÁ POLÉVKA S PAK CHOI A ČERNÝMI HOUBAMI



Suroviny na 4 porce:

  • 250g vepřového boku
  • 4 vejce
  • rostlinný olej
  • zázvor
  • namočené černé houby (ucho jidášovo)
  • vyloupané krevety
  • čínské zelí (Bok Choy nebo též Pak Choi)
  • rýžové víno nebo rýžový ocet
  • sójovou omáčku
  • jarní cibulku
  • chilli omáčku
  • sůl
  • volitelně - sezamový olej
  • wok nebo větší hrnec na vaření
Začneme tím, že si namočíme sušené černé houby do studené vody.


Po hodině vypadají asi takto:


Houby vyndáme, necháme okapat a nakrájíme na proužky, přičemž odstraníme tvrdou část, kde byly původně něco jako kořeny.
Dále si vezmeme pak choi a umyjeme ho a nakrájíme dužnaté stonky a listy zvlášť.

Do polévky budeme listy přidávat ve dvou fázích. Nejprve ty dužnaté části.


Nakrájíme si vepřový bůček na kostičky.


Rozšleháme vajíčka.


Připravíme si krevety.


A přivravíme si též konjakové nudle. Pokud nejsme na keto, do polévky můžeme přidat předem namočené rýžové nudle.


Konjakové nudle slijeme a opláchneme.


Do woku dáme olej a začneme smažit bůček. Přidáme i pokrájený zázvor.


Když je bůček skoro hotový, přidáme vajíčka a smažíme na woku i s nimi.


Za stálého míchání přidáme i krevety.


Poté přidáme rýžové víno nebo rýžový ocet a osolíme a odloupneme vyřečkou případné přichycené ingredience.


Podlejeme vodou a přidáme sojovou omáčku a přivedeme k varu.


Jakmile polévka vře, přidáme dužnaté části zelí a černé houby.


V dalším kroku přidáme konjakové nudle. Nůžkami jsem je zkrátila zhruba na čtvrtiny.


Necháme povařit a na závěr přidáme zelné listy a jarní cibulku.


Dochutíme čili omáčkou a zkontrolujeme slanost.
Polévku doporučuji ochtnávat průběžně, zvlášť pokud ji vaříme poprvé.


Vše rozmícháme a máme hotovo. Zelí by nemělo být úplně rozvařené, dužina by měla zůstat lehce křupavá.


Dobrou chuť!






Komentáře

Okomentovat