Tuřín je při keto nebo low-carb dietě výhodná a plnohodnotná náhrada za brambory. Tuřínů jsou různé druhy - některý je uvnitř žlutý a nejvíce pak při vaření připomíná brambory. Jiné jsou světlejší až bílé.
Co se týče tuřínu, jedná se o kořenovou zeleninu, která patří do čeledi brukvovitých a je blízkým příbuzným brambor a řepy. Tuřín se pěstuje jako plodina pro lidskou spotřebu, ale také jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Tuřín má bílou až světle fialovou dužinu a šedohnědou kůru. Je bohatý na vlákninu, vitamín C a draslík. Jeho chuť je mírně sladká a ořechová a dá se vařit, péct, dusit nebo smažit. Často se používá v evropské kuchyni, zejména v anglické a irské, jako příloha k masu, nebo se z něj vyrábějí polévky a omáčky.
Můžeme ho upravit i jako klasické hranolky.
Můžeme z něj připravit i oblíbenou "bramborovou" kaši.
Výživové hodnoty jsou u tuřínu oproti brambor "nižší", což je pro dietu velmi výhodné. Oproti bramborám má méně sachridů 7,5 g/100g - u brambor je to 19g/100g a má více vlákniny.
Tuřín má i spoustu mikronutrientů - obsahuje i více vitamínů a minerálních látek, než klasické brambory.
Tuřínové hranolky recept - krok za krokem.
- tuřín
- sůl
- bylinky, sušený česnek atd.
- lžička oleje
Tuřín oloupeme a nakrájíme na hranolky.
Odvážíme si 100g syrového tuřínu na 1 porci.
Osolíme, přidáme sušený česnek (můžeme přidat i koření na americké brambory nebo cokoliv,
co máte rádi, jen pozor na obsah soli) a lžičku rostliného oleje. Zamícháme.
Dáme do horkovzdušné fritézy na 8 minut na 180 stupňů. Záleží na síle hranolek.
Podle toho můžeme dobu pečení prodloužit nebo zkrátit.
Hranolky jsou hotové.
Přidáme na talíř.
Příklad servírování s pečeným lososem a salátem.
Zde je ukázka tuřínové kaše. Děláno ze 150g vařeného tuřínu, lžíce másla a trochy mléka.
Tuřín s úspěchem používám i do tradiční bramorové polévky z lesních hub a brambor alias "bramboračky".
Nebo ho jen povařím nakrájený na kostky a použiju jako klasické brambory.
Třeba k řízkům.
Dobrou chuť!
Hranolky z tuřínu mi někdy chutnají víc než bramborové. 😎 A výborné jsou i z dýně.
OdpovědětVymazat