Seznamte se - tuřín neboli vodnice při keto dietě

Tuřín je při keto nebo low-carb dietě výhodná a plnohodnotná náhrada za brambory. Tuřínů jsou různé druhy - některý je uvnitř žlutý a nejvíce pak při vaření připomíná brambory. Jiné jsou světlejší až bílé.

Co se týče tuřínu, jedná se o kořenovou zeleninu, která patří do čeledi brukvovitých a je blízkým příbuzným brambor a řepy. Tuřín se pěstuje jako plodina pro lidskou spotřebu, ale také jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Tuřín má bílou až světle fialovou dužinu a šedohnědou kůru. Je bohatý na vlákninu, vitamín C a draslík. Jeho chuť je mírně sladká a ořechová a dá se vařit, péct, dusit nebo smažit. Často se používá v evropské kuchyni, zejména v anglické a irské, jako příloha k masu, nebo se z něj vyrábějí polévky a omáčky.

Můžeme ho upravit i jako klasické hranolky.


Můžeme z něj připravit i oblíbenou "bramborovou" kaši.


Výživové hodnoty jsou u tuřínu oproti brambor "nižší", což je pro dietu velmi výhodné. Oproti bramborám má méně sachridů 7,5 g/100g - u brambor je to 19g/100g a má více vlákniny.

Tuřín má i spoustu mikronutrientů - obsahuje i více vitamínů a minerálních látek, než klasické brambory.




Tuřínové hranolky recept - krok za krokem.

  • tuřín
  • sůl
  • bylinky, sušený česnek atd.
  • lžička oleje
Tuřín oloupeme a nakrájíme na hranolky. 
Odvážíme si 100g syrového tuřínu na 1 porci.


Osolíme, přidáme sušený česnek (můžeme přidat i koření na americké brambory nebo cokoliv,
 co máte rádi, jen pozor na obsah soli) a lžičku rostliného oleje. Zamícháme.


Dáme do horkovzdušné fritézy na 8 minut na 180 stupňů. Záleží na síle hranolek.
 Podle toho můžeme dobu pečení prodloužit nebo zkrátit.


Hranolky jsou hotové.


Přidáme na talíř.


Příklad servírování s pečeným lososem a salátem.


Zde je ukázka tuřínové kaše. Děláno ze 150g vařeného tuřínu, lžíce másla a trochy mléka. 


Tuřín s úspěchem používám i do tradiční bramorové polévky z lesních hub a brambor alias "bramboračky".


Nebo ho jen povařím nakrájený na kostky a použiju jako klasické brambory.


Třeba k řízkům. 


Dobrou chuť!







Komentáře

  1. Hranolky z tuřínu mi někdy chutnají víc než bramborové. 😎 A výborné jsou i z dýně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat