Recept - keto omeleta se žampiony

Omeleta je pokrm, který se skládá z vajec, která se smíchají a opékají na pánvi s dalšími ingrediencemi. Historie omelety sahá až do starověké Římské říše, kde se podobný pokrm nazýval "ovum ex lacte" (vajíčka s mlékem). Omeleta se také objevuje v tradiční francouzské kuchyni, kde se jí říká "omelette" a je považována za jedno z nejznámějších jídel. Existuje několik různých teorií o původu omelety. Jedna z nich říká, že omeleta vznikla v Persii a byla přenesena do Španělska během arabské invaze v 8. století. Další teorie tvrdí, že omeleta byla vynalezena v jižní Francii v 16. století a postupně se rozšířila po celé Evropě. Tradiční francouzská omeleta se obvykle připravuje s máslem, sýrem nebo bylinkami, zatímco španělská omeleta (tortilla de patatas) je plněná bramborami a cibulí. Existuje také mnoho moderních variant omelety, které obsahují různé druhy zeleniny, masa a koření. V současnosti se omeleta stala oblíbeným jídlem po celém světě a existuje mnoho různých způsobů, jak ji připravit.


Suroviny:
  • 2 vajíčka
  • 50g žampionů
  • 5 mini rajčat
  • sůl
  • práškový česnek
  • pepř
  • olej
  • plátkový sýr gouda 2 ks

Na pánev dáme olej a přidáme žampiony a mini račátka nakrájené na plátky a necháme smažit. Osolíme a opepříme. Přidáme česnek v prášku.


V misce si rozšleháme dvě vejce a nalijeme na pánev. Obvykle leji vajička nejprve po okraji a až pak vyplním střed omelety.


Přidáme dva plátky sýru.


Zakryjeme na dvě minuty poklicí a vypneme plynový hořák nebo ostavíme z horké plotýnky.


A omeleta je hotová.


Dobrou chuť!


Komentáře

  1. Omeleta sama o sobě je skvělá a se sýrem ještě lepší. Z mého pohledu se dá sýrem vylepšit téměř všechno. 😺

    OdpovědětVymazat

Okomentovat