Jehněčí s řeckým kořením a grilovaná zelenina - recept
Jehněčí kýta s řeckým kořením, olivovým olejem a citronem je velmi chutná. Vůní připomíná letní čas někde u moře. Pokud však shledáváte jehněčí maso příliš aromatické nebo nemáte rádi červené maso jako takové, lze upéct i kuřecí prsíčka samostatně nebo souběžně jako já.
Suroviny:
- jehněčí kýta bez kosti (kuřecí prsa)
- řecká bylinková směs koření na jehněčí
- 2 citrony
- 2 cibule
- česnek - 3-4 stroužky
- sůl
- rajčátka
- cuketa
- jarní cibulka
- červená paprika
- olivový olej
Postup krok za krokem:
Nejprve si naložíme maso.
Ideálně přes celou noc.
Očistíme jehněčí kýtu a uděláme do ní zářezy.
Připravíme si cibuli a česnek a pokládáme pokrájené na dno pekáčku.
Osolíme a posypeme kořením.
Osolíme maso a posypeme kořením, dáme i do zářezů, aby se chuť dostala všude.
Stejným způsobem připravíme i kuřecí prsa (pro členy rodiny, kteří nemají rádi jehněčí).
Zakápneme olivovým olejem a štávou z jednoho citronu. Druhý citron nakrájíme na kolečka a pokládáme na maso.
Takto připravené zakryjeme a vložíme do ledničky.
Maso pečeme zakryté bez podlití 2 hodiny na 160°C.
Poté můžeme odkrýt a dopečeme ještě půl hodiny na 190°C.
Mezitím si nakrájíme zeleninu.
Já jsem použila víko pekáče.
Jen osolíme a lehce zakápneme olivovým olejem (ideálně ve spreji).
Pečeme zhruba 20 minut, tak aby zelenina zůstala křupavá.
Maso mezitím odpočívá, pak ho nakrájíme na jednotlivé porce.
Zelenina po dvaceti minutách.
Upečenou zeleninu přendáme na talíř.
Přidáme maso a cibuli s česnekem a lehounce přelijeme výpekem.
Dobrou chuť!
A ještě zbylo pár porcí na obědy v týdnu.
Komentáře
Okomentovat