Thajské červené kari - red curry - recept - keto verze

 


Thajské červené kari je pokrm s mnoha variantami. Já jsem si ho připravila dnes s jehněčím masem, ale výborný je též s kuřecím masem nebo krevetami. I použitou zeleninu je možné různě měnit. Nakonec pouze s houbami lze připravit i ve vegetariánské variantě a bude také velmi chutné. Pokud jste na keto dietě nebo držíte pouze odlehčenou lowcarb verzi, doporučuji jako přílohu podávat květákovou rýži nebo její konjakovou variantu. Pokud k tomu podáte klasickou jasmínovou rýži, máte výborný oběd i pro členy rodiny, kteří zrovna shazovat přebytečná kila nepotřebují. Já jsem do červeného kari přidala o něco více lilku, který tak nahradil přílohu. 

Suroviny:

  • jehněčí kýta bez kosti
  • kokosový olej
  • kokosové mléko nebo smetana
  • red curry pasta 
  • čili paprička (volitelně)
  • thajská mražená zelenina
  • lilek
  • vývar nebo voda na podlití
  • koriandr na dozdobení (volitelně)
  • limetka (volitelně)

Nakrájíme si jehněčí maso na kostičky.


Na pánev si dáme kokosový olej.



Rozpálíme ji na vyšší teplotu.
A osmažíme zprudka lehce osolené maso.
Není potřeba ho smažit příliš dlouho.


Hotové maso dáme bokem.
Maso může uvnitř zůstat lehounce růžové, pak je měkké a chutné.


Na pánev se zbytkem oleje dáme červenou kari pastu.
Prudce ji smažíme, dokud se nerozvoní.


S touto značkou mám dobré zkušenosti.


Přidáme zeleninu a lilek a chvilku smažíme.
V této fázi lze přidat i ostrou papričku.


Potom podlejeme vodou nebo vývarem a přidáme smetanu nebo kokosové mléko.


Přiklopíme pokličkou a necháme chvilku vařit. 


Množství přidané vody nebo vývaru záleží i na tom, zda budeme mít rýži jako přílohu.
Já jsem schválně neudělala omáčku tak "tekutou", protože jsem věděla, že nebudu jíst s přílohou.


Na závěr přidáme maso zpátky do omáčky a necháme prohřát.


A můžeme dát na talíře.
Případně ještě dozdobit koriandrem a šťávou z limetky.
Červené kari je lehce pálivé a poměrně slané díky kari pastě samo o sobě.
Na konci vaření doporučuji ochutnat. Já jsem již nic nemusela přidávat.


Dobrou chuť!


























Komentáře

Oblíbené příspěvky