Thajské červené kari - red curry - recept - keto verze
Thajské červené kari je pokrm s mnoha variantami. Já jsem si ho připravila dnes s jehněčím masem, ale výborný je též s kuřecím masem nebo krevetami. I použitou zeleninu je možné různě měnit. Nakonec pouze s houbami lze připravit i ve vegetariánské variantě a bude také velmi chutné. Pokud jste na keto dietě nebo držíte pouze odlehčenou lowcarb verzi, doporučuji jako přílohu podávat květákovou rýži nebo její konjakovou variantu. Pokud k tomu podáte klasickou jasmínovou rýži, máte výborný oběd i pro členy rodiny, kteří zrovna shazovat přebytečná kila nepotřebují. Já jsem do červeného kari přidala o něco více lilku, který tak nahradil přílohu.
Suroviny:
- jehněčí kýta bez kosti
- kokosový olej
- kokosové mléko nebo smetana
- red curry pasta
- čili paprička (volitelně)
- thajská mražená zelenina
- lilek
- vývar nebo voda na podlití
- koriandr na dozdobení (volitelně)
- limetka (volitelně)
Nakrájíme si jehněčí maso na kostičky.
Na pánev si dáme kokosový olej.
Rozpálíme ji na vyšší teplotu.
A osmažíme zprudka lehce osolené maso.
Není potřeba ho smažit příliš dlouho.
Hotové maso dáme bokem.
Maso může uvnitř zůstat lehounce růžové, pak je měkké a chutné.
Prudce ji smažíme, dokud se nerozvoní.
S touto značkou mám dobré zkušenosti.
Přidáme zeleninu a lilek a chvilku smažíme.
V této fázi lze přidat i ostrou papričku.
Potom podlejeme vodou nebo vývarem a přidáme smetanu nebo kokosové mléko.
Přiklopíme pokličkou a necháme chvilku vařit.
Množství přidané vody nebo vývaru záleží i na tom, zda budeme mít rýži jako přílohu.
Já jsem schválně neudělala omáčku tak "tekutou", protože jsem věděla, že nebudu jíst s přílohou.
Na závěr přidáme maso zpátky do omáčky a necháme prohřát.
A můžeme dát na talíře.
Případně ještě dozdobit koriandrem a šťávou z limetky.
Červené kari je lehce pálivé a poměrně slané díky kari pastě samo o sobě.
Na konci vaření doporučuji ochutnat. Já jsem již nic nemusela přidávat.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat