Pečené vepřové koleno - česká klasika v keto jídelníčku - recept
Pečené vepřové koleno je jídlo, které si můžeme dopřát i při keto dietě, jen k němu bude potřeba přikusovat například čerstvou zeleninu a ne klasické pečivo. Příprava je sice o něco zdlouhavější, ale vyplatí se. Klasicky se do marinády přidává černé pivo jako základ, ale já používám vývar, protože jsem na lepek z piva alergická. Stejně tak používám bezlepkovou sojovou omáčku.
Suroviny:
- vepřové koleno
- kuličky pepře
- sůl
- bobkový list
- nové koření
- jalovec
- voda
Na marinádu:
- vývar z kolene nebo černé pivo
- 2 lžíce ostrého kečupu
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- bylinky (směs dle vašich chutí)
- 3 stroužky utřeného česneku nebo česnek v prášku
- 1 lžíce medu (možno vynechat)
- sůl podle potřeby
Příprava:
Nejprve si důkladne omyjeme vepřové koleno a připravíme si koření.
Vložíme do tlakového hrnce a vaříme 45-60 minut.
Po uvaření si připravíme marinádu.
Koleno vyjmeme a nakrájíme kůži na menší části
a já jsem dokonce celé koleno rozdělila na dva díly.
Koleno přelijeme marinádou a dáme péct.
Koleno při pečení kontrolujeme a podléváme.
Doba pečení závisí na velikosti kolena - počítejte tak nejméně s další hodinou.
Směs bylinek, kterou jsem použila na marinádu.
Po hodině a dvaceti minutách v troubě je hotovo.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat