Pečené vepřové koleno - česká klasika v keto jídelníčku - recept

 


Pečené vepřové koleno je jídlo, které si můžeme dopřát i při keto dietě, jen k němu bude potřeba přikusovat například čerstvou zeleninu a ne klasické pečivo. Příprava je sice o něco zdlouhavější, ale vyplatí se. Klasicky se do marinády přidává černé pivo jako základ, ale já používám vývar, protože jsem na lepek z piva alergická. Stejně tak používám bezlepkovou sojovou omáčku. 

Suroviny:

  • vepřové koleno 
  • kuličky pepře
  • sůl
  • bobkový list
  • nové koření
  • jalovec
  • voda
Na marinádu:
  • vývar z kolene nebo černé pivo
  • 2 lžíce ostrého kečupu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • bylinky (směs dle vašich chutí)
  • 3 stroužky utřeného česneku nebo česnek v prášku
  • 1 lžíce medu (možno vynechat)
  • sůl podle potřeby

Příprava:

Nejprve si důkladne omyjeme vepřové koleno a připravíme si koření.



Vložíme do tlakového hrnce a vaříme 45-60 minut.


Po uvaření si připravíme marinádu.


Koleno vyjmeme a nakrájíme kůži na menší části
 a já jsem dokonce celé koleno rozdělila na dva díly.
Koleno přelijeme marinádou a dáme péct.
Koleno při pečení kontrolujeme a podléváme.
Doba pečení závisí na velikosti kolena - počítejte tak nejméně s další hodinou.


Směs bylinek, kterou jsem použila na marinádu.



Po hodině a dvaceti minutách v troubě je hotovo.



Dobrou chuť!







Komentáře