Krůtí keto pizza nebo také meat pizza - masová pizza - recept

Pizza je ikonické jídlo, které se stalo oblíbeným po celém světě. Historie pizzy sahá až do antického Řecka a Říma, kde se podobné pokrmy podávaly na palačinkách z pšeničné mouky. Avšak klasická pizza, jak ji dnes známe, pochází z Neapole v Itálii.

Pizza Margherita, která se stala nejslavnější a nejoblíbenější variantou pizzy, byla vytvořena v roce 1889 pro italskou královnu Margaretu Savojskou. Pizzaiolo Raffaele Esposito z Pizzerie Brandi v Neapoli vytvořil pizzu s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a bazalkou, aby reprezentovala italskou vlajku - zelenou, bílou a červenou. Tato pizza se stala velmi populární a začala být podávána po celé Itálii.

Během 20. století se pizza rozšířila do celého světa, zejména díky americkým vojákům, kteří ji ochutnali během druhé světové války v Itálii. V 50. letech se začaly objevovat první pizzerie v USA a postupně se stala oblíbeným jídlem v celé zemi a poté i ve zbytku světa.

Dnes existuje mnoho variant pizzy, od klasické Margherity po mnoho dalších druhů s různými ingrediencemi, jako jsou šunka, houby, paprika, cibule, olivy, ananas a další. Pizza je oblíbená po celém světě a je známa jako jedno z nejoblíbenějších jídel v historii.

Pizza s masem je velmi populární varianta pizzy, kterou najdete v mnoha pizzeriích a restauracích po celém světě. Pizza s masem může obsahovat různé druhy masa, jako je šunka, salám, kuřecí maso, hovězí maso, slanina a dokonce i mořské plody jako krevety a mušle.

Některé pizzerie nabízejí speciální verze pizza s masem, například "carnivore pizza" nebo "meat lover's pizza", které obsahují kombinaci různých druhů masa. Tyto verze jsou obvykle bohatě potřeny rajčatovou omáčkou a sýrem a jsou často doplněny oreganem nebo jinými bylinkami pro chuťový zážitek.

Nicméně, protože pizza s masem může být velmi kalorická a obsahovat hodně tuku, je důležité si dávat pozor na množství, které konzumujete. Můžete také zkusit nahradit některé z ingrediencí za zdravější alternativy, jako je například použití kvalitního masa s nižším obsahem tuku a bohatým na bílkoviny, nebo použití zeleniny jako rajčat, papriky a cibule pro dodání chuti a textury.


Recept 

Suroviny:

  • mleté krůtí maso 800g / 4 porce
  • koření na pizu nebo italské bylinky
  • česnek v prášku 1 lžička
  • rajčatová omáčka nebo protlak nebo kečup se sníženým obsahem cukru
  • strouhaný sýr
  • 1 vejce
Postup: 
Mleté maso přendáme do mísy a smícháme s kořením a vajíčkem.
Poté rovnoměrně rozmístíme na plech vyložený pečícím papírem do tenké placky.
Olej není potřeba přidávat.
Pokud děláme třeba jen dvě porce z poloviční dávky, tak můžeme vytvarovat i pěkně dokulata, nebo použít menší kulatý plech.



Na takto připravený základ dáme rajskou omáčku či protlak nebo kečup.


Zasypeme strouhaným sýrem.


A dáme péct do horké trouby na 180°C na 25-30 minut.


Pizza se při pečení malinko smrskne, ale chutná výborně i tak.


Na talíři je možné dozdobit dle vaší fantazie a chutí.
Já jsem použila pažitku a ředkvičky.


Pizza je tenká a chutná. 
Je možno ji libovolně dozdobit a dochutit ještě před posypáním sýrem.
Nabízí se olivy, cibulka, plátky žampionů,
kolečka pálivé klobásky nebo papričky,
slanina, šunka nebo více druhů sýra.

My s manželem jsme si jí nejvíc oblíbili jen v této základní verzi. 

Dobrou chuť!






Komentáře