Přílohy - keto dieta

Při keto dietě se doporučuje obecně jíst převážně ve složení tuky, bílkoviny a do 25g sacharidů, což téměř vylučuje klasické sacharidové přílohy z našeho jídelníčku. Musíme se naučit hledat takové, které jsou náhradou za ty obvyklé, ale často jsou vlastně i zdravější. Jen se toho nebát a vyzkoušet i něco nového.

Zeleninové, vaječné, konjakové - nudle jsou toho pěkným příkladem. Ušetříme nejen kalorie, ale omezíme i přísun sacharidů, což nám pomůže zhubnout. Není to tak, že na keto se zelenina nejí. Nejíte pouze tučné maso a slaninu, jak si mnozí lidé myslí a pak říkají - to já bych nemohl nebo nemohla. Naopak jako příloha je zelenina skvělá a žádoucí. 

Pojďme si na praktických ukázkách projít některé možnosti.

Velkým pomocníkem jsou stále dostupnější výrobky z konjaku - které mají velmi málo energie a jsou přirozeně bezlepkové. Často je dostaneme ve formě nudlí, špaget a nebo drobných zrníček jako náhradu rýže.


Po rozbalení doporučují důkladně propláchnout vodou. Vařit už se nemusí. Stačí je ohřát. 



Zde jako příloha kuřete na paprice a žampionech.


Zde v polévce asijského typu.


Další velikánem při náhradě tradičních příloh je květák. A zejména jeho užití jako květákové rýže. Dřív jsme si jí hodně vyráběla doma sama přímo z čerstvého květáku, bylo to trochu pracnější. Dnes se už i u nás stává dostupnější a lze ji koupit hotovou jako zásobu do mrazáku. 


Od pravé rýže téměř nerozeznáte.


Využití i v keto sushi.



Velmi oblíbené jsou i cuketové nudle. Existují různé speciální škrabky či nástroje na strouhání. Cuketové nudle se vaří už jen velmi krátce, často je jen velmi lehce osmahnu na pánvi nebo kombinuji s konjakovými nudlemi.


Dále tu máme hrníčkové keto knedlíky - jedno vajíčko, lžička mandlové mouky, špetka prášku do pečiva , sůl a trocha kokosového oleje a 2-3 minuty v mikrovlnce a zázrak je tu. 
Pro milovníky české klasiky nezbytné umění.




Květáková nebo tuřínová kaše dokáže velmi dobře nahradit kaši bramborovou. Vařené květákové růžičky pak brambory obecně. Z tuřínu vyrábím hranolky, které jsou chuťové též výborné.



Vajíčkový nadýchaný chléb - tzv. cloud bread. Pokud zatoužíte po pocitu - potřebuji k snídani pečivo a něcím to namazat nebo obložit 😋








Komentáře