Recept - ukrajinský boršč - lowcarb verze
Mám ráda zeleninové polévky - vlastně jakékoliv polévky - tahle patří k mojim oblíbeným.
Recept je z několika zdrojů - recept na ten pravý boršč, má samozřejmě každý kraj a já jsem se ho snažila upravit tak, aby mi vyhovoval. Například místo zelí, které má příliš vitamínu K a nekamarádí se s mými léky jsem přidala pouze zelnou šťávu. Místo brambor jsem přidala tuřín. Bolševník obecný alias bršť nemám, ač má polévka podle něj název, takže je to nakonec taková česká verze. 😊
Suroviny na 6 - 8 porcí:
- vepřová krkovice 500g
- hovězí přední na polévku s kostí 500g
- cibule
- mrkev 2-3 ks
- celer 1/4
- peržel 1ks
- tuřín 1/2
- červená řepa 250g
- zelná štáva
- rajčata z plechovky 100g
- zakysaná smetana
- černý pepř - kuličky 5ks
- bobkový list
- sušené lesní houby (volitelné)
- sůl
- olej nebo sádlo a kousek másla
Hovězí maso s kouskem mrkve a cibule si uvaříme zvlášť - vaří se poměrně dlouho oproti ostatním ingrediencím, můžeme použít i tlakový hrnec.
V dalším hrnci si uvaříme zvlášť červenou řepu, tu pak oloupeme a pokrájíme. Namočíme si sušené houby.
V největším hrnci si na směsi másla a oleje osmažíme na kousky nakrájenou zeleninu a přidáváme na kostky nakrájené vepřové. Přidáme koření, namočené houby a pak zalejeme scezeným hotovým hovězím vývarem a vaříme do měkka. Hovězí z vývaru dáme stranou,pokrájíme na kousky a přidáme ke konci vaření spolu s nakrájenou červenou řepou, rajčaty a zelnou šťávou. Servírujeme se lžící zakysané smetany.
Dobrou chuť
Komentáře
Okomentovat