Recept - ukrajinský boršč - lowcarb verze


 Mám ráda zeleninové polévky - vlastně jakékoliv polévky - tahle patří k mojim oblíbeným.

Recept je z několika zdrojů - recept na ten pravý boršč, má samozřejmě každý kraj a já jsem se ho snažila upravit tak, aby mi vyhovoval. Například místo zelí, které má příliš vitamínu K a nekamarádí se s mými léky jsem přidala pouze zelnou šťávu. Místo brambor jsem přidala tuřín. Bolševník obecný alias bršť nemám, ač má polévka podle něj název, takže je to nakonec taková česká verze. 😊

Suroviny na 6 - 8 porcí:

  • vepřová krkovice 500g
  • hovězí přední na polévku s kostí 500g
  • cibule
  • mrkev 2-3 ks
  • celer 1/4
  • peržel 1ks
  • tuřín 1/2 
  • červená řepa 250g 
  • zelná štáva
  • rajčata z plechovky 100g
  • zakysaná smetana
  • černý pepř - kuličky 5ks
  • bobkový list
  • sušené lesní houby (volitelné)
  • sůl
  • olej nebo sádlo a kousek másla
Hovězí maso s kouskem mrkve a cibule si uvaříme zvlášť - vaří se poměrně dlouho oproti ostatním ingrediencím, můžeme použít i tlakový hrnec.
V dalším hrnci si uvaříme zvlášť červenou řepu, tu pak oloupeme a pokrájíme. Namočíme si sušené houby.
V největším hrnci si na směsi másla a oleje osmažíme na kousky nakrájenou zeleninu a přidáváme na kostky nakrájené vepřové. Přidáme koření, namočené houby a pak zalejeme scezeným hotovým hovězím vývarem a vaříme do měkka. Hovězí z vývaru dáme stranou,pokrájíme na kousky a přidáme ke konci vaření spolu s nakrájenou červenou řepou, rajčaty a zelnou šťávou. Servírujeme se lžící zakysané smetany. 


Dobrou chuť






 


Komentáře