Shaksuka neboli šakšuka recept - snídaňové menu nejen na víkend

Shakshuka, také známá jako šakšuka, je lahodný pokrm původem z Blízkého východu a severní Afriky, který se rychle stal populárním po celém světě. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm je oblíbený zejména jako snídaně, ale může být podáván kdykoliv během dne. Shakshuka se skládá z jídelního základu ze směsi rajčat, papriky, cibule a koření, do kterého se přidávají vajíčka.

Základem šakšuky je omáčka z rajčat. Do pánve se obvykle přidávají rajčata, buď čerstvá nebo konzervovaná, spolu s nakrájenou paprikou a cibulí. Kombinace těchto ingrediencí vytváří bohatou a sladkou omáčku s mírnou pikantností, která se stane základem pro vaření vajíček.

Když je omáčka připravena, vytvoří se v ní malé jamky a do nich se opatrně rozbijí vajíčka. Pokrm se poté pokryje pokličkou a vaří se na mírném ohni, dokud se bílky vajíček nezatuhnou, ale žloutky zůstanou tekuté. Množství vajíček, která se použijí, může být upraveno podle chuti a počtu porcí, které chcete připravit.

Šakšuka je často kořeněná různými druhy koření, jako je paprika, kumin, kmín, česnek a harissa, což je ostrá papriková pasta. To dodává pokrmu bohatou chuť a aromat. Bývá často podávána s čerstvým chlebem nebo pitou, který se používá k namáčení do omáčky a vychutnání vajec.

Tento pokrm je oblíbený pro svou jednoduchost, výrazné chutě a možnost přizpůsobení podle vlastní chuti. Šakšuka může být také připravována s různými přídavky, jako jsou feta sýr, olivy, špenát nebo artyčoky, což dává prostor pro kreativitu a variaci při přípravě. Shakshuka se stala populární nejen v zemích, kde vznikla, ale také po celém světě, a často je podávána v restauracích a kavárnách jako exotická snídaně nebo lehký pokrm na oběd či večeři.

                                       

Suroviny na 4 porce k snídani:

  • 4 vajíčka
  • kozí sýr čerstvý nebo mozzarella nebo feta sýr
  • 1 větší červená cibule
  • stroužek česneku nebo česnek v prášku
  • rajčata v plechovce nebo 4 větší čerstvá
  • 1 červená paprika - lze použít i jinak barevné
  • sůl a pepř
  • římský kmín 1/2-1 lžička
  • červená paprika (koření) 1 lžička
  • volitelně pálivá paprika
  • olej olivový


Orestujeme cibulku na olivovém oleji a pak přidáme koření a papriku.


Papriku smažíme dokud nezměkne.


Když se rozvoní, přidáme rajčata.


Promícháme a necháme 5-8 minut vařit.


Pak vyvoříme důlky pro vajíčka a rozklepneme je na pánev.


Hotovo.


Přikryjeme pokličkou a necháme další 4-6 minut vařit.


Vypneme sporák a přidáme čerstvý kozí sýr. Nechávám pak dojít ještě pár minut pod pokličkou.


Už jen naložit na talíř a dobrou chuť!


Shakshuka se jí tradičně s pečivem, nejlépe s pita chlebem. Já ji na keto dietě jím jen tak bez pečiva. 

Varianta se žlutou paprikou a mozzarelou, dozdobená jarní cibulkou.



Dobrou chuť :)



Komentáře

Oblíbené příspěvky