Recept - keto - pomalu pečená krůta na bylinkách s tuřínem

 Krůta je původem z Ameriky a byla domestikována již tisíce let před naším letopočtem starověkými kulturami v oblasti dnešního Mexika. Prvními Evropany, kteří se s krůtou setkali, byli pravděpodobně Španělé v 16. století, kteří ji pak rozšířili po celém světě. Krůta se rychle stala oblíbeným zdrojem masa v Evropě a postupně se vyvinulo mnoho křížených plemen s různými charakteristikami, například s větší váhou nebo lepší kvalitou masa. Dnes je krůta běžně chována v celosvětovém měřítku a je ceněná pro své chutné a zdravé maso.

Krůtí maso je velmi populární i v Evropě a nachází se v mnoha tradičních jídlech a kuchyních. Krůta je velmi výhodná, protože obsahuje méně tuku než hovězí nebo vepřové maso a je bohatá na bílkoviny.

Krůtí maso může být připraveno mnoha způsoby, jako jsou například pečené krůty, krůtí řízky, krůtí plátky a mnoho dalších jídel. Krůtí maso se také často používá jako ingredience v různých pokrmech, jako jsou například saláty, sendviče a těstoviny



Suroviny:
  • baby krůta cca 3kg 6-8 porcí
  • máslo
  • tuřín
  • svazek jarní cibulky
  • palice česneku
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky - rozmarýn, majoránka a tymián
  • 1 lžíce oleje na tuřín
  • bylinková směs na tuřín

Já jsem si koupila krůtu mraženou i s drůbkami.
Nejprve ji bylo tedy potřeba rozmrazit. 
Drůbky můžeme péct spolu s krůtou nebo je dát stranou třeba na polévku.
Omytou krůtu důkladně nasolíme ze všech stran i uvnitř a můžeme i opeřit.
Máslo si nakrájíme na plátky a dáme ho pod kůži do oblasti prsíček a stehen.
Spolu s máslem místo pod kůží i osolíme a zastrčíme tam snítky bylinek.
Další část bylinek vložíme přímo do krůty.


Dále vložíme do krůty překrojenou půlku palice česneku a jarní cibulku.


Zbytek česneku položíme na dno pekáčku.
Krůtu pečeme zakrytou  8-12 hodin dle velikosti na 90°C.
Vodu nepřidáváme, krůta si sama pustí dost šťávy.
Pak ji necháme trochu pochladnout, odstraníme česnek, cibulky a bylinky
 a můžemne ji rozpůlit.
Vložíme zpátky do pekáče a pečeme ještě cca 30 minut na vysokou teplotu, aby kůže byla křupavá.
Mezitím si očistíme a pokrájíme tuřín a povaříme ho v osolené vodě.
Po slití k němu přidáme trochu oleje a můžeme přidat i nějakou kořenící směs.
Promícháme ho.
Poté ho v horkovzdušné fritéze pečeme ještě 10 minut na 200°C.


Dobrou chuť!







Komentáře

Oblíbené příspěvky