Recept - keto - snídaně - gimbap na plocho neboli nori sendvič

 

Gimbap je tradiční korejské jídlo, které se podobá sushi. Je to rýže smíchaná s octem, zelenina, maso nebo mořské plody, která se poté zabalí do tenké plátky sušené řasy nori. Na rozdíl od sushi, kde se obvykle používají syrové ryby, gimbap se připravuje se vařeným masem nebo nakládanou zeleninou.

Gimbap má mnoho variant a může být plněn různými ingrediencemi, jako jsou okurky, mrkev, špenát, kimchi, tuňák, losos, krevety a další. Je oblíbeným jídlem na pikniky, pro občerstvení, ale také se často podává jako snídaně nebo oběd.

Podobně jako sushi, je i gimbap velmi zdravým jídlem, protože obsahuje hodně zeleniny a mořských řas, které jsou bohaté na živiny a vlákninu. Rýže, která se používá k přípravě gimbapu, obsahuje také hodně sacharidů, které dodávají energii.

Gimbap je velmi oblíbeným jídlem v Koreji a může se snadno najít v restauracích, ale také se často připravuje doma.

Nori je druh mořské řasy, která je běžně používána v japonské a asijské kuchyni. Je to tenká, tmavě zelená řasa, která má charakteristickou chuť a vůni. Nori se používá zejména k přípravě sushi, kde se řasa používá jako obal pro rýži a náplň.

Nori se vyrábí z řasy Porphyra, která se sbírá v oceánech po celém světě, ale největší produkce nori pochází z Japonska. Řasa se sklízí v létě, kdy má nejlepší chuť a kvalitu, a poté se suší a krájí na listy.

Nori je velmi bohatá na živiny, zejména na bílkoviny, vitamíny (zejména vitamín B12) a minerály (zejména jód). Je také nízkokalorická a má mnoho zdravotních výhod, jako je snížení rizika srdečních chorob a vysokého krevního tlaku.

Kromě sushi a gimbapu se nori používá také jako přísada do polévek, salátů a dalších jídel v japonské a korejské kuchyni.


Suroviny pro dvě osoby :

  • řasa nori plátky (4ks)
  • uzený losos plátky
  • 4 vejce
  • sůl
  • strouhaný sýr (volitelně)
  • avokádo
  • pálivá majonéza 
  • olej na smažení

Připravíme si ingredience.


Do misky rozklepneme vajíčka, prošleháme, lehce je osolíme 
a usmažíme z nich placku.


Posypeme strouhaným sýrem a rozdělíme na osm kousků.
Na rozdělení na pánvi jsem použila obracečku.
 Placka by se dala přendat i na prkénko a rozdělit tam - nožem nebo kolečkem na pizu.
Ale mně se při obracení trochu potrhala, tak jsem zvolila tento způsob.


Avokádo můžeme nakrájet na plátky a ty pokapat pikatní majonézou,
nebo z něj udělat rovnou lehce pikantní pomazánku.
Samozřejmě by se dalo použít už hotové guacamole,
 popřípadě si ho vyrobit klasickým postupem.
Já jsem rozmačkané avokádo už jen smíchala s trochou pikantní majonézy.


Ingredience si rozmístíme na nastřiženou nori.


Pak začneme balit. Nori je nastřižená do půlky v polovině čtverce.
Jak je vidět na obrázku.


Postup jsem nafotila, ale nedá se na něm nic pokazit.
Já začínám zleva do prava.


A snídaňový balíček plný chutí je hotový.


Dobrou chuť!















Komentáře

  1. Řasa dokáže zcela nahradit pečivo, jak jsem se u této skvělé snídaně opět přesvědčil. 😎

    OdpovědětVymazat

Okomentovat